Laskutus Y-tunnuksella

 

Ovatko vuotuiset tulosi kevytyrittäjänä yli 5 000 € tai kovan työn tuloksena jopa kymmeniä tuhansia? Voisitko hyödyntää vähennyksiä verotuksessasi?

Haluatko luoda oman brändin toiminnallesi?

Näissä tilanteissa voi olla taloudellisesti kannattavaa rekisteröidä Y-tunnus ja siirtyä kevytyrittäjästä toiminimiyrittäjäksi. Meidän kauttamme sekin onnistuu.

Mikä Y-tunnus

Kun laskutat kauttamme kevytyrittäjänä ilman Y-tunnusta, se tarkoittaa, että toimit Factura Oy:n/Työt rahaksi -palvelun Y-tunnuksen alla. Me hoidamme tällöin kaikki lakisääteiset ilmoitukset, arvonlisäverot ja kirjanpidot puolestasi.

Jos toimit omalla Y-tunnuksellasi ja olet siis toiminimiyrittäjä, olet velvollinen hoitamaan nämä tehtävät itse tai maksamaan niiden hoitamisesta tilitoimistolle. Valtaosa toiminimiyrittäjistä palkkaa tilitoimiston avukseen keskittyäkseen varsinaiseen liiketoimintaansa.

Sekä kevytyrittäjyydessä että omassa Y-tunnuksessa on hyviä ja huonoja puolia. Sinun tehtäväksesi jää punnita, mikä vaihtoehto on sinulle paras. Me voimme auttaa tässä valinnassa.

Työt rahaksi palvelu toimii yhteistyössä:

Työt rahaksi -palvelu toimii yhteistyössä Tilimajakka Oy:n kanssa, joka on Tampereella toimiva pitkän linjan tilitoimisto ja sijaitsee samassa toimipisteessä Factura Oy:n/Työt rahaksi -palvelun kanssa.

Tilimajakka Oy tarjoaa kokonaisvaltaisia taloushallintopalveluita, joissa yhdistyy kirjanpidon ja palkanlaskennan lisäksi neuvonta kaikissa taloushallintoon liittyvissä kysymyksissä.

Hyödyt toiminimiyrittäjänä toimimisesta eli omalla Y-tunnuksella laskuttamisesta

  • Taloushallinnon säästöt: Toiminimen vuotuinen kirjanpito tilinpäätöksineen ja veroilmoituksineen voi olla edullisempaa kuin kevytyrittäjyys jo reilun 5 000 € vuotuisella laskutuksella olettaen, että tapahtumia ei ole paljoa. Kymmenien tuhansien eurojen vuotuinen laskutus on melkein aina edullisempaa hoitaa toiminimellä kuin kevytyrittäjänä.
  • Vähennykset: Saat helpommin ja suoraviivaisemmin tehtyä vähennyksiä kirjanpidossa ja verotuksessasi, esimerkiksi tarvikehankinnat, työmatkakulut, ajoneuvo- ja työhuonekulut, kalusto- ja työvälinehankinnat ja pienhankinnat.
  • Verotus: Toiminimen voitto (= myynti – kulut) verotetaan tyypillisesti ja karkeasti ottaen ansio- eli palkkatulona, siis karkeasti ottaen samalla tavalla kuin kevytyrittäjän tulot.
  • Ei palkanlaskentaa: Toiminimiyrittäjänä et voi olla työsuhteessa itsesi kanssa. Näin ollen sinulle ei lasketa tai makseta palkkaa, vaan nostat rahaa yrityksesi pankkitililtä yksityisnostoina.
  • Ei vaadittua pääomaa: Sinun ei tarvitse sijoittaa yritykseen pääomaa eikä hakea lainaa toiminimellesi, ellet sitten niin itse halua ja päätä.
  • Oma brändi: Voit rekisteröidä toiminimellesi nimen, jolla harjoitat toimintaasi. Tämä mahdollistaa oman brändin rakentamisen.
  • Vapaus: Kuten kevytyrittäjänä voit edelleen valita työaikasi, työpaikkasi ja asiakkaasi. Voit tehdä päätökset lähes kokonaan itse ja nostaa toiminimestäsi rahaa haluamasi määrän tietysti sillä rajoitteella, että rahat riittävät toiminnan menoihin

Haitat toiminimiyrittäjänä toimimisesta eli omalla Y-tunnuksella laskuttamisesta

  • Kirjanpitoaineiston kerääminen ja toimittaminen: Sinun pitää toimittaa toiminimesi kirjanpitoaineisto (pankkitiliote, myyntilaskut, ostolaskut, kuitit jne.) säännöllisesti joko sähköisesti tai paperilla kirjanpitäjällesi sekä säilyttää kirjanpitoaineisto kirjanpitolaissa määrätyn ajan, joka on useita vuosia.
  • Arvonlisäverotuksen hoitaminen: Tällä hetkellä kaikki myyntilaskusi kevytyrittäjänä ovat arvonlisäverollisia, koska Factura Oy/Työt rahaksi on arvonlisäverovelvollinen. Toiminimiyrittäjän pitää olla arvonlisäverovelvollinen, jos liikevaihto (myynti) ylittää 15 000 € vuodessa (vuonna 2024) tai 20 000 € (vuodesta 2025 alkaen). Kirjanpitäjäsi neuvoo sinua, miten merkitset arvonlisäveron asiakkaillesi lähetettäviin laskuihin. Kirjanpitäjä myös laskee Verohallinnolle maksettavan arvonlisäveron määrän, ilmoittaa sen Verohallinnolle ja kertoo sinulle, miten maksat arvonlisäveron. Arvonlisäveroasioiden hoitaminen ei ole lopulta vaikeaa.
  • Henkilökohtainen vastuu toiminnasta: Vastaat henkilökohtaisesti yritystoiminnan riskeistä. Näitä riskejä voit pienentää hyvin laadituilla sopimuksilla, joissa vastuutasi rajataan, ja vakuutuksilla, jotka kattavat mahdollisia vahinkoja.
  • Toiminnan lopettaminen: Toiminimen lopettamisesta täytyy aina tehdä (maksuton) ilmoitus Verohallinnolle ja mahdollisesti kaupparekisteriin. Pelkkä ajatus toiminimen lopettamisesta ei riitä toiminimen lopettamiseksi, kun taas kevytyrittäjänä lopetat toiminnan yksinkertaisesti niin, ettet vaan enää laskuta mitään. Toiminimen opettamisen jälkeen kirjanpito veroilmoituksineen pitää tehdä loppuun saakka. Toiminimen lopettaminen ei ole vaikeaa, mutta se pitää hoitaa yhdessä kirjanpitäjän kanssa.

Toiminimiyrittäjyyden käytännöt, toimintatavat ja verotus ovat vuosikymmenten saatossa vakiintuneita ja selkeitä. Kirjanpitäjäsi tietää ja osaa neuvoa sinua täsmälleen, miten toiminimesi taloushallintoa (myyntilaskutusta, kirjanpitoa, verotusta jne.) pitää hoitaa. Toiminimen taloushallinnon hoitaminen vaatii yrittäjältä lähinnä vain myyntilaskuttamista, ostolaskujen maksamista ja kirjanpitoaineiston toimittamista kirjanpitäjälle.

Yleensä jo muutaman kuukauden toiminimiyrittäjyyden jälkeen taloushallinnon perusasiat ovat yrittäjälle selvää pässinlihaa (tai halutessasi nyhtökauraa). Uusien tai outojen asioiden osuessa kohdalle toiminimiyrittäjä voi ja itse asiassa hänen pitäisi aina kysyä neuvoa kirjanpitäjältään päänsäryn ja virheiden välttämiseksi.

Ole yhteydessä meihin, jos haluat pohtia, onko juuri sinun tapauksessasi kevytyrittäjyys vai oma Y-tunnus (toiminimiyrittäjyys) järkevämpi vaihtoehto. Me neuvomme tässä valinnassa. Me neuvomme sinua myös siitä eteenpäin riippumatta siitä, toteatko järkevimmäksi vaihtoehdoksi kevytyrittäjyyden vai toiminimiyrittäjyyden.

Aloita tästä