Vuoden 2017 alusta voimaan tullut eläkeuudistus mietityttää monella tapaa tavallista ihmistä. Mikä muuttuu ja koskeeko se juuri minua? Kyllä, se koskee juuri sinua jos olet syntynyt vuonna 1955 tai sen jälkeen. Faktat löytyvät laskurin kera sivulta eläkeuudistus.fi

YLE lanseerasi artikkelissaan termin ”salaeläke” http://yle.fi/uutiset/3-9395243
Hauska termi sinänsä, mutta kertoo ehkä enemmän aikakaudesta kuin asiasta.

Uudet mahdollisuudet vaativat harkintaa

54-vuotiaana eläkeasioiden miettiminen tuntuu vieläkin hyvin kaukaiselta. Enhän minä nyt ole jäämässä eläkkeelle pitkään aikaan! Aika vaan kuluu todella nopeaan. Ja koska muutos on tosiasia, vaatii se selvittelyä ja oman parhaan vaihtoehdon miettimistä. Suosittelen lämpimästi tutustumaan asiaan etukäteen.

Oma harkintani on kallistumassa vahvasti osittaisen eläkkeen nostamiseen. Vaikka tavoitteeni on elää 120 vuotiaaksi, voi hyvinkin olla, että noutaja saapuu aikaisemmin. Näin ollen en ehkä ehdikään nauttia eläkkeestäni kuin murto-osan. Tosin lähivuosien työtilanne saattaa muuttaa ajatustani.

Toimii työttömällekin

Työtönkin voi saada osittaista varhaiseläkettä, koska eläkkeen saaminen ei edellytä työskentelyä. Se ei myöskään vaikuta peruspäivärahan, ansiosidonnaisen päivärahan tai sairauspäivärahan suuruuteen. Sen sijaan työmarkkinatuen suuruuteen se saattaa vaikuttaa.

Yrittäjäkin hyötyy

Myöskään yrittäjänä toimiminen ei vaikuta oikeuteen nostaa osittaista varhaiseläkettä. Tämä voisi mahdollistaa esimerkiksi yrityksen hallitun alasajon ennen varsinaista eläkkeelle jäämistä. Myöhemmin voi halutessaan jatkaa oman ammattiosaamisen tarjoamista vaikkapa laskutuspalvelun kautta.

 

Terveisin Ilona