Lyhytkestoinen yrittäjyys työllistymisen mahdollisuutena
– mietteitä työkkärin infotilaisuuden jälkeen.

Vuoden 2017 alusta on ollut mahdollisuus kokeilla ns. lyhytkestoista yrittäjyyttä enintään kaksi viikkoa ilman ilmoitusvelvollisuutta TE-toimistoon. Voit siis ottaa vastaan toimeksiannon ja laskuttaa sen esimerkiksi laskutuspalvelun kautta. Työvoimatoimisto kiinnostuu asiasta vasta, kun ylitetään tuo kaksiviikkoinen. Kela tai muu etuuksien maksaja on tietenkin kiinnostunut saamastasi palkasta/palkkiosta työttömyysetuuden sovittelemiseksi.

Entisenä yrittäjänä mietin kovin tarkkaan haluanko yrittäjästatusta enää ikinä. Laskutuspalvelun käyttö helpottaa satunnaisten keikkojen saantia ja keventää omaa sinne-tänne ilmoittelurumbaa ja tilityksiä. Lisäksi saan työ- ja palkkatodistukset heti palkanmaksun yhteydessä.

Nyt alkoi mielikuvitus laukkaamaan ja suunnittelemaan! Jos löytäisi pari, kolme toimeksiantajaa joille heittäisi keikkaa max. 2 viikkoa kerrallaan ja välissä tauko, niin ei vielä joutuisi päätoimiseksi yrittäjäksi, korkeintaan tulkittaisiin sivutoimiseksi yrittäjäksi. Ja selvityspyyntö on ainoastaan selvityspyyntö kuten TE-toimiston virkailija moneen kertaan korosti. Mutta voisiko sitäkin muuttaa niin, ettei se aina keskeyttäisi tuen maksatusta?

Itse olen onnistunut luomaan hyvät suhteet työkkärin kanssa ja aina ovat asiat selvinneet/hoituneet nopeasti.  Näillä yhteistyökokemuksilla saattaisin ihan oikeasti uskaltaa kokeilla tätä systeemiä. Tosin kokemuksia on vielä vähän tämän toimivuudesta, eikä ennakkotapauksiakaan luonnollisesti ole. Myöskään tietoa etuuksien maksajan suhtautumisesta ei ole. Monta kysymysmerkkiä on ilmassa mutta mielestäni suunta on oikea. Edetään edes pienin askelin kohti joustavampaa työllistymiskulttuuria!

Lukaise vielä TE-toimiston linkki asiasta Yrittäjä ja työttömyysturva.

 

Terveisin Ilona