Suomen talous ja työllisyystilanne oli mukavassa nousussa vielä alkuvuodesta. Mutta tilanteet muuttuvat nopeasti ja jokapäiväiseen selviämiseen on tullut lisää haasteita. On todella vaikeaa miettiä tilannetta ilman koronalisää.

Tärkeintä onkin nyt pitää huolta itsestä ja jaksamisestaan läheisiä unohtamatta, seuraavaksi sitten miettiä tulevaisuutta koronan jälkeen.

Perusasioita

Tee päivääsi rytmi ja pyri noudattamaan sitä. Aamutoimet, ruokailut, ulkoilu tai muu liikunta, opiskelu, työnhaku ja harrastukset, varaa kaikille oma säännöllinen aikansa. Mene myös nukkumaan säännöllisesti samaan aikaan. Muista se taukojumppa!

Pidä yhteyttä ystäviin ja jos ei ole ystäviä, yritä tutustua uusiin ihmisiin. Ei ole hyvä eristäytyä täysin.

Tiukassa taloudellisessa tilanteessakin on mahdollista harrastaa jotain. Netti on pullollaan hyviä linkkejä edullisista sekä ilmaisista mahdollisuuksista. Se liikunta toimii aina ja on hyväksi myös mielenterveydelle.

Katso tulevaisuuteen

Verkostoidu aina kun mahdollista. Aina joku tuntee jonkun, joka tuntee juuri sen ihmisen, joka mahdollisesti tarvitsee työvoimaa tai tietää jonkun palkkausta harkitsevan.

Liity erilaisiin ryhmiin. FB:ssa on monia työnhakuryhmiä, keskustelu- ja vertaistukiryhmiä virtuaalisena. Kerro osaamisestasi. Ja sitten kun olosuhteet taas sallivat, myös fyysisiin ryhmiin kannattaa hakeutua.

Opiskele uutta tai päivitä vanhaa osaamista. Mikään ei vanhene niin nopeasti kuin ammattitaito työttömyysaikana. TE-toimistosta kannattaa kysyä opiskelumahdollisuuksista työttömyysetuudella. Kysy ensin, ilmoittaudu sitten, ettet putoa tuen piiristä.

Tee keikkahommia

Nyt kannattaa ottaa vastaan pienetkin tarjotut keikat, sillä niistä voi myöhemmin poikia uusi tulevaisuutesi. Työtuntien ilmoittaminen liittoon, Kelaan tai kassaan on helppoa sähköisesti ja palkkakuitit saa liitettyä hakemukseen mukaan kätevästi.

Työt rahaksi – palvelu hoitaa tarvittaessa puolestasi laskutuksen, jolloin oman palvelusi tarjoaminen on helpompaa, kun ei tarvita työsuhdetta. Tutustu kevytyrittäjyyteen ja hyödynnä edullinen tutustumisetu.

Lopuksi

Ei niin pahaa, ettei siinä olisi jotain hyvääkin. Korona on käynnistänyt maailmassa tuotteliaan kauden ja avuliaan, huomioivan suhtautumisen kanssaihmisiin. Nettiin on ladattu mieletön määrä ilmaista tai hyvin edullista materiaalia opiskelemiseen, itsensä kehittämiseen sekä yleiseen viihtymiseen. Tutustu verkon tarjontaan, mutta muista, että elämä on tässä ja nyt. Ystävät ovat edelleen vain sen yhden klikkauksen päässä.

Terveisin Ilona